Foreløpig oppholdstillatelse er en oppholdstillatelse som kan gis på midlertidig basis inntil søknader blir avgjort. Det er et vilkår om at det fremtrer som sannsynlig at søknaden vil bli innvilget (utlendingsloven § 57).

En slik foreløpig oppholdstillatelse kan også gis i en massefluktsituasjon (§ 34, kollektiv beskyttelse), eller når utlendingen ikke kan returneres fordi han står i fare for å bli forfulgt eller utsatt for umenneskelig behandling ved retur (§ 74, non refoulement-prinsippet).

Oppholdstillatelser på midlertidig basis kan også gis på grunn av sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til riket etter lovens § 38. Enslige mindreårige asylsøkere over 16 år har eksempelvis rett til en begrenset oppholdstillatelse frem til fylte 18 år dersom det ikke er noen aktuell omsorgsperson som kan ta seg av vedkommende ved retur.

Foreløpige oppholdstillatelser på midlertidig basis danner ikke grunnlag for permanent oppholdstillatelse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg