Forebygging av idrettsskader er tiltak for å forebygge skader innen idrett. Forskjellige idrettsgrener utsetter utøverne for forskjellige risikofaktorer, og derfor er det gjerne stor forskjell på hvilke skader som er hyppigst i forskjellige idretter. Generelle skadeforebyggende tiltak kan likevel iverksettes i mange idretter.

Faktaboks

Også kjent som

skadeforebygging

Trening

Forebyggende basistrening er generell trening med fokus på regelmessig styrketrening av hele kroppen, bevegelighetstrening og idrettsspesifikke stabilitets- og balanseøvelser. Dette anbefales for å redusere risikoen for skade.

For rask treningsprogresjon kan føre til skade. En av de viktigste risikofaktorene for belastningsskader er en for rask økning i treningsbelastningen. Skal en utøver forbedre yteevnen, må utøveren øke treningsbelastningen ut over det vanlige. Dette kan oppnås ved å øke intensiteten, varigheten eller frekvensen eller ved å velge nye typer trening. Risikoen for skade er størst i forbindelse med endringer i treningsopplegget, «for mye, for ofte og for tidlig». Endringer i treningsopplegget bør derfor planlegges nøye.

Passende oppvarming før trening og konkurranse er en forutsetning for både maksimal ytelse og for å redusere risikoen for skade. Gjennom oppvarming økes kroppstemperaturen og sirkulasjonssystemet, muskler og ledd forberedes på den belastningen som kommer.

Beskyttelsesutstyr

Beskyttelsesutstyr kan ha en skadeforebyggende effekt, og i noen idrettsgrener er bruken av beskyttelsesutstyr obligatorisk under trening og konkurranse. For eksempel er karateutøvere pålagt å bruke vest og taekwondoutøvere er pålagt å bruke både vest og hjelm.

Det er avgjørende at beskyttelsesutstyret passer ordentlig. Hvis det er slitt eller ødelagt, bør det skiftes ut. Beskyttelsesutstyr på banen eller i treningsrommet (for eksempel polstringer og matter) bør også sjekkes nøye før trening og konkurranse, og potensielt farlige elementer bør fjernes. De fleste særforbundene har et reglement som skal ivareta sikkerheten ved trening og konkurranse. Mer informasjon om dette kan finnes på nettsidene til de enkelte særforbundene.

Beredskapsnivå

De enkelte særforbundene har gjerne klare retningslinjer for beredskapsnivået ved regionale og nasjonale konkurranser. Som oftest er arrangøren ansvarlig for at det er sanitetspersonell til stede, og at disse er kjent med de lokale forhold, slik at det kan skaffes hjelp raskt og effektivt.

Fair play

Både trenere og utøvere bør huske på generell fair play. Alle bør forsøke å unngå farlige situasjoner, som kan føre til skade hos den enkelte utøveren eller konkurrenten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg