fore

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Fore er en folkegruppe i Papua Ny-Guinea, ved Wanevinti-fjellene i provinsen Eastern Highlands. De teller ca. 20 000, og snakker et papuansk språk. Første kontakt med europere fant sted i 1930-årene. Som svedjebrukere dyrker forene hovedsakelig av søtpoteter, supplert med taro, yams, kassava og mer nylig introduserte vekster som mais, bønner, sukkerrør og bananer. Kaffe dyrkes for salg. Tradisjonelt regnes forenes formue i griser, som ales opp på søtpoteter.

Tilhørighet til sosiale grupper vektlegger slektskap på farssiden. På grunn av ulike tabuer som regulerte omgang mellom kjønnene, bodde menn og kvinner tidligere atskilt fra hverandre. Det sosiale livet var ellers preget av stadige væpnede konflikter mellom ulike grupper. Etter at lutheranske misjonærer etablerte seg i området tidlig i 1950-årene, ble motsetningene mellom kjønnene og mellom de ulike bosetningene dempet.

Ellers er forene kjent som ofre for en sjelden, degenererende nervesykdom, kuru. Den har sterke likhetstrekk med Creutzfeldt-Jacob-sykdommen, og har alltid dødelig utgang. Spesielt ved kuru er at den sjelden rammer menn. Trolig har dette sammenheng med trekk ved forenes tradisjonelle dødsritualer: Kvinner og barn pleide å konsumere deler av de avdødes legemer. Etter at slik praksis opphørte i 1960-årene, ble antallet nye sykdomstilfeller betydelig redusert.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg