Fore, folkegruppe i Papua Ny-Guinea, ved Wanevinti-fjellene i den østlige høylandsprovinsen. Første kontakt med folk fra vesten fant sted i 1930-årene. De teller ca. 20 000, og snakker et papuansk språk. Som svedjebrukere lever de hovedsakelig av søtpoteter, supplert med taro, yams, kassava og mer nylig introduserte vekster som mais, bønner, sukkerrør og bananer. Kaffe dyrkes for salg. Tradisjonelt regnes forenes formue i griser, som ales opp på søtpoteter.

Slektskapsideologien vektlegger farssiden, men forenes «slektsbaserte» grupper tar lett opp i seg innflyttere, som raskt regnes som «slektninger». På grunn av menns frykt for kvinners forurensende menstruasjonsblod bodde menn og kvinner tidligere atskilt fra hverandre. Det sosiale livet var ellers preget av stadige væpnede konflikter mellom ulike grupper. Etter at lutheranske misjonærer etablerte seg i området tidlig i 1950-årene, er motsetningene mellom kjønnene og mellom de ulike bosetningene blitt dempet.

Ellers er forene kjent som ofre for en sjelden, degenererende nervesykdom, kuru. Den har sterke likhetstrekk med Creutzfeldt-Jacob-sykdommen, og har alltid dødelig utgang. Spesielt ved kuru er at den sjelden rammer menn. Trolig har dette sammenheng med trekk ved forenes tradisjonelle dødsritualer: Kvinner og barn pleide å konsumere deler av de avdødes legemer. Etter at slik praksis opphørte i 1960-årene, ble antallet nye sykdomstilfeller betydelig redusert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.