forbundsinternasjonaler

Forbundsinternasjonaler, internasjonale sammenslutninger av fagforbund innenfor samme fag eller industri, det forekommer også direkte tilslutning fra lokale fagforeninger eller andre mindre grupperinger. I 1998 var 14 forbundsinternasjonaler (fagsekretariater) tilsluttet International Confederation of Free Trade Unions (Frie faglige internasjonale), seks forbundsinternasjonaler var tilsluttet World Federation of Trade Unions, og World Confederation of Labour hadde tilslutning fra ti. Se også faglige internasjonaler.

Historikk

De første forbundsinternasjonaler ble dannet av typografer i 1889 og gruvearbeidere i 1890. I 1914 fantes det 28 slike internasjonaler. Under den annen verdenskrig var virksomhetene nærmest lammet. I mellomkrigstiden ble forbundsinternasjonalene reorganisert og mange faglig nært beslektede slått sammen. I 1938 var det 26 forbundsinternasjonaler som alle samarbeidet med Fagforeningsinternasjonalen. Under den annen verdenskrig trådte de fleste atter ut av funksjon, og i 1945 var bare den internasjonale transportarbeiderføderasjon i full virksomhet.

Den nye faglige internasjonale (WFTU), som ble stiftet i 1945, søkte å omdanne forbundsinternasjonalene til fagdepartementer innenfor WFTU. Før dette kunne gjennomføres var imidlertid de fleste reorganisert og nektet å la seg innlemme. De deltok derimot i grunnleggelsen av Den frie faglige internasjonale (FFI) i 1949.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg