forbundsinternasjonaler

Artikkelstart

Forbundsinternasjonaler er internasjonale sammenslutninger av fagforbund innenfor samme fag eller industri. Det forekommer også direkte tilslutning fra lokale fagforeninger eller andre mindre grupperinger. I 1998 var 14 forbundsinternasjonaler (fagsekretariater) tilsluttet International Confederation of Free Trade Unions (Frie faglige internasjonale), seks forbundsinternasjonaler var tilsluttet World Federation of Trade Unions, og World Confederation of Labour hadde tilslutning fra ti.

Historikk

De første forbundsinternasjonalene ble dannet av typografer i 1889 og gruvearbeidere i 1890. I 1914 fantes det 28 slike internasjonaler. Under første verdenskrig var virksomhetene nærmest lammet. I mellomkrigstiden ble forbundsinternasjonalene reorganisert og mange faglig nært beslektede slått sammen. I 1938 var det 26 forbundsinternasjonaler som alle samarbeidet med Fagforeningsinternasjonalen. Under andre verdenskrig trådte de fleste atter ut av funksjon, og i 1945 var bare den internasjonale transportarbeiderføderasjon i full virksomhet.

Den nye faglige internasjonale (WFTU), som ble stiftet i 1945, søkte å omdanne forbundsinternasjonalene til fagdepartementer innenfor WFTU. Før dette kunne gjennomføres var imidlertid de fleste reorganisert og nektet å la seg innlemme. De deltok derimot i grunnleggelsen av Den frie faglige internasjonale (FFI) i 1949.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg