Forbundsinternasjonaler, internasjonale sammenslutninger av fagforbund innenfor samme fag eller industri, det forekommer også direkte tilslutning fra lokale fagforeninger eller andre mindre grupperinger. I 1998 var 14 forbundsinternasjonaler (fagsekretariater) tilsluttet International Confederation of Free Trade Unions (Frie faglige internasjonale), seks forbundsinternasjonaler var tilsluttet World Federation of Trade Unions, og World Confederation of Labour hadde tilslutning fra ti. Se også faglige internasjonaler.

De første forbundsinternasjonaler ble dannet av typografer i 1889 og gruvearbeidere i 1890. I 1914 fantes det 28 slike internasjonaler. Under den annen verdenskrig var virksomhetene nærmest lammet. I mellomkrigstiden ble forbundsinternasjonalene reorganisert og mange faglig nært beslektede slått sammen. I 1938 var det 26 forbundsinternasjonaler som alle samarbeidet med Fagforeningsinternasjonalen. Under den annen verdenskrig trådte de fleste atter ut av funksjon, og i 1945 var bare den internasjonale transportarbeiderføderasjon i full virksomhet.

Den nye faglige internasjonale (WFTU), som ble stiftet i 1945, søkte å omdanne forbundsinternasjonalene til fagdepartementer innenfor WFTU. Før dette kunne gjennomføres var imidlertid de fleste reorganisert og nektet å la seg innlemme. De deltok derimot i grunnleggelsen av Den frie faglige internasjonale (FFI) i 1949.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.