forbudte overganger

Artikkelstart

Forbudte overganger, innen kvantemekanikk, en situasjon hvor sannsynligheten for at system endrer seg fra en tilstand til en annen bestemt tilstand er svært liten.

Beskrivelse

Kvantemekanisk endring

I kvantemekanikk beskrives et fysisk system, for eksempel et atom eller et molekyl, ved at det befinner seg i en bestemt egentilstand. Overganger kan finne sted mellom ulike tilstander, så lenge en slik overgang er i samsvar med fysikkens regler.

Noen overganger mellom tilstander har mye større sannsynlighet for å finne sted enn andre. Såkalte forbudte overganger har svært lav eller ingen sannsynlighet for å finne sted, og skjer dermed mye sjeldnere enn andre typer overganger.

Grad av nøyaktighet i beskrivelse

Hvorvidt en endring i systemtilstand virkelig er strengt forbudt (slik at den har eksakt null sannsynlighet for å skje), kommer an på graden av nøyaktighet som man beskriver systemet med.

Eksempel: Et atom i en eksitert tilstand kan få redusert sin energi, og dermed gå over i en ny tilstand, ved å sende ut fotoner. Med en enkel teoretisk modell vil en for bestemte atomer finne ut at en slik overgang ikke tillater utsendelse av to fotoner samtidig. En mer avansert modell kan likevel vise at en slik overgang via to fotoner er mulig, men svært lite sannsynlig. Isåfall er det naturlig å klassifisere overgangen som forbudt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg