forankre

Forskjellige ankere fra eldre og nyere tid: 1) gammelt steinanker, 2) dregg, 3) Osebergskipets stokkanker, stokken (av tre) mangler, 4) nyere stokkanker, 5) patentanker, 6) moderne lettvekts patentanker, 7) ploganker, 8) paraplyanker.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Forankre, betyr å legge en båt for anker, altså å slippe ut ankeret fra et fartøy slik at det kan ligge i ro uten bruk av seil, årer eller motor.

«Å ankre opp» er en vanligere måte å si det samme på.

Konstruksjoner

Begrepet brukes også i konstruksjon av bygninger og annet, i betydningen å feste en bygnings- eller maskinkonstruksjon til noe fast eller til en annen. For eksempel kan man forankre et bjelkelag til en murvegg, en kaimur i jordmassen bak, brokabler i terrenget, eller maskiner til fundamentet.

Overført betydning

Forankre brukes i overført betydning for «å være sterkt knyttet til». For eksempel kan en person være forankret i sin tro, en overbevisning eller lignende. Et argument kan være forankret i fakta.

Man kan for eksempel også si at «prosjektet er forankret i ledelsen», noe som betyr at en gruppe, i dette tilfellet ledelsen i en organisasjon eller en bedrift, er sterkt involvert i behovet for og gjennomføringen av et prosjekt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg