forankre

Forskjellige ankere fra eldre og nyere tid: 1) gammelt steinanker, 2) dregg, 3) Osebergskipets stokkanker, stokken (av tre) mangler, 4) nyere stokkanker, 5) patentanker, 6) moderne lettvekts patentanker, 7) ploganker, 8) paraplyanker.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Forankre er det å legge en båt for anker, altså å slippe ut ankeret fra et fartøy slik at det kan ligge i ro uten bruk av seil, årer eller motor. Dette kalles også å ankre opp.

Konstruksjoner

Begrepet brukes også i konstruksjon av bygninger og annet, og da betyr det å feste en bygnings- eller maskinkonstruksjon til noe fast eller til en annen. For eksempel kan man forankre et bjelkelag til en murvegg, en kaimur i jordmassen bak, brokabler i terrenget, eller maskiner til fundamentet.

Overført betydning

I overført betydning brukes foranket om det å være sterkt knyttet til. For eksempel kan en person være forankret i sin tro, en overbevisning eller lignende, og et argument kan være forankret i fakta.

Man kan også si at et prosjekt er «forankret i ledelsen» i en organisasjon eller en bedrift, noe som betyr at ledelsen er sterkt involvert i behovet for og gjennomføringen av et prosjekt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg