fondsmegler

Artikkelstart

Fondsmegler var en beskyttet tittel for forretningsdrivende som opptrådte som mellomledd ved omsetning av verdipapirer, mot godtgjørelse.

For å drive som fondsmegler var det krav om særskilt bevilling. Virksomheten ble kontrollert av Kredittilsynet, som var navnet til Finanstilsynet den gang.

Tittelen «fondsmegler» gikk ut av bruk for godt da Norges Fondsmeglerforbund i 2013 endret navn til Verdipapirforetakenes Forbund. Verdipapirforetakenes Forbund har en privat autoriseringsordning for aksjemeglere, rente- og valutameglere, derivatmeglere, analytikere, investment banking- medarbeidere og oppgjørsmedarbeidere, samt personer som utøver kontrollfunksjoner, men altså ikke fondsmeglere.

Tittelen ble uansett utdatert etter at EUs verdipapirmarkedsdirektiv (Markets in Financial Instruments Directive – MiFID) trådte i kraft i 2007. Det ble da slutt på at Finanstilsynet ga personlig bevilling til å yte investeringstjenester. I stedet er det nå verdipapirforetaket som gis konsesjon til å drive slik virksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg