Fondsemisjon er når et aksjeselskap disponerer oppsparte midler til å utstede og dele ut gratis aksjer i eget selskap. Innen regnskap brukes også begrepet 'fondsemisjon' om det å forhøye aksjens pålydende verdi.

Aksjeselskaper kan dele ut overskudd i årsresultatet enten ved å dele ut utbytte eller kjøpe tilbake egne aksjer i markedet. Selskapet kan imidlertid også velge å å beholde pengene i selskapet.

En fondsemisjon er når slik opptjent egenkapital enten benyttes til å utstede nye aksjer og dele dem ut til aksjonærene gratis, eller ved å øke pålydende (verdien på hver aksje).

Fondsemisjon slik Oslo Børs definerer det, gjelder kun utdeling av gratis aksjer og ikke forhøyning av pålydende verdi. Etter utdeling av aksjer vil det være flere aksjer i omløp uten at selskapets verdi har endret seg. En fondsemisjon vil derfor redusere markedsverdien på aksjene, men aksjonærenes totale verdier vil forbli uendret.

Om selskapet for eksempel fordobler antall aksjer gjennom en fondsemisjon, så vil hver aksjonær sitte igjen med dobbelt så mange aksjer til halvparten av tidligere verdi.

Hensikten med fondsemisjon er å redusere forskjellen mellom aksjenes markedsverdi og pålydende verdi. Fondsemisjon kalles en kapitalutvidelse innen regnskap, men emisjonen innebærer reelt sett ingen forhøyelse av selskapets kapital.

Fondsemisjon har derfor liten praktisk betydning for aksjonæren og brukes sjeldent. Siden 1980 har det vært 261 fondsemisjoner på Oslo Børs. Siste fondsemisjon var av Toten Sparebank i 2012.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg