Folkedemokrati, eller folkerepublikk, er en betegnelse myndighetene i Sovjetunionen og de østeuropeiske kommunistregimer ofte brukte om disse landenes styresett.

Betegnelsen ble også tatt i bruk av andre land da de ble kommunistiske, som Kina, Nord-Korea og Cuba, og av land i den tredje verden etter at revolusjonære juntaer hadde grepet makten.

Betegnelsen ble lansert av de finske kommunistene, Folkedemokratene, ved slutten av andre verdenskrig, og spredte seg raskt til de østeuropeiske kommuniststater.

Bruk

Den hadde appell på grunn av den status demokrati hadde etter andre verdenskrig og seieren over Hitlers diktatur.

I de vestlige demokratier ble betegnelsen sjelden brukt om kommunistregimene, annet enn i ironiserende øyemed.

Også etter kommunistisk lære er betegnelsen underlig, siden læren sier at under overgangen fra kapitalisme til kommunisme, det vil si inntil alle klassemotsetninger er overvunnet, vil det herske et «proletariatets diktatur».

De få gjenværende kommuniststater, blant annet Kina, bruker fortsatt offisielt betegnelsen folkedemokrati, men betegnelsen brukes sjeldnere i den politiske propaganda enn før. Etter kommunismens fall i Øst-Europa har den gamle kommunistiske terminologien tapt status.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg