folkebok

Artikkelstart

Folkebok er en type prosalitteratur av blandet innhold og av forskjellig opprinnelse som ble trykt og spredt blant det brede lag av folket i europeiske land på 1400- og 1500-tallet. Opprinnelsen til denne typen litteratur er ofte å finne i legender og gjenfortellinger av middelalderlige episke dikt og romaner, som i forkortet og bearbeidet form snart tapte sitt opprinnelige aristokratiske publikum for å oppnå desto større popularitet som folkelesning.

Forutsetningen for denne litteraturen var utviklingen av boktrykkerkunsten, som gjorde det mulig å masseprodusere bøker, og som førte til større lesekyndighet hos vanlige folk. Folkebøkenes popularitet holdt seg i mange hundre år og har dannet grunnlaget for flere kjente diktverker, blant annet Johann Wolfgang von Goethes drama Faust.

Det eldste kjente norske trykket av en folkebok er En tragoedisk historie om den ædle og tappre Tistrand, hertugens søn af Burgundien, og den skiønne Indiana, den store Mogul keiserens datter af Indien (Christiania, 1775).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg