folkeakademier

Artikkelstart

Folkeakademier er folkeopplysningsinstitusjoner som søker å formidle allmennyttig kunnskap og virke kulturelt vekkende ved å arrangere foredrag, kurs, konserter, utstillinger, filmkvelder, kulturkvelder og programmer om kunst, litteratur, teater med mer. De har videre som oppgave å aktivisere og stimulere og være samarbeidsorgan for det stedlige kulturarbeid.

Folkeakademienes Landsforbund, som har sekretariat i Oslo, har 111 medlemslag (2020), organisert i ni distriktssammenslutninger. Folkeakademiene får tilskudd fra Kulturdepartementet, og blir også støttet av fylker og kommuner.

Historikk

De første folkeakademiene ble opprettet i England i annen halvdel av 1800-tallet og ble der kalt «university extensions» (universitetsutvidelser). Universitetene tok til å arrangere forelesningsrekker med det formål å spre vitenskapelig opplysning blant folk. Bevegelsen bredte seg til kontinentet og USA. I 1880 ble det første «arbetareinstitut» stiftet i Stockholm av dr. Anton Nyström. Han holdt senere foredrag om saken i Norge, og dette førte til opprettelsen av Kristiania arbeiderakademi i 1885.

I de følgende årene fulgte i rask rekkefølge opprettelsen av Trondhjems forelesningsforening, Bergens foredrag for hvermann, Drammens arbeiderakademiforening, Stavanger forelesningsforening og så videre, slik at det omkring 1900 fantes cirka 200 slike institusjoner rundt omkring i landet. Folkeakademienes Landsforbund ble stiftet 1905.

Et tidligere navn på folkeakademier er arbeiderakademier.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg