foldingskode

Artikkelstart

Foldingskode er en form for feilkorrigerende kode i digital transmisjon. Datastrømmen som skal overføres, ledes til en koder hvor det genereres paritetsbit i et såkalt skiftregister. Paritetsbitene overføres i tillegg til informasjonsbitene. Koderaten er definert som forholdet mellom informasjonsbit m og overførte bit n per tidsenhet, R = m/n. Typiske verdier for R er mellom 1/2 og 7/8. En annen viktig parameter er kodedybden, K, som er bestemt av hvor mange bit på inngangen av koderen som kan være involvert i bestemmelsen av et bit på utgangen. K er lik antallet trinn i skiftregisteret +1. Ytelsen for blir bedre med økende verdi for K, men kompleksiteten ved dekoding øker eksponensielt med K. For digital TV, DVB-S, brukes en verdi for K = 7.

I en mottaker blir det mulig å korrigere overførte feil. Man har metoder for systematisk fjerning av paritetsbit og kan dermed oppnå andre koderater; noe som gir såkalt punkterte koder.

Den mest effktive algoritmen for korrigering av bitfeil ble utviklet av Andrew Viterbi, Viterbi-algoritmen. Foldingskodene har i stor grad blitt erstattet av turbo-koder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg