flytorpedo

Flytorpedo sluppet fra en Douglas DT-2, en flytype som også ble brukt av den norske marinen

SDASM Archives.

Artikkelstart

Flytorpedo er en torpedo konstruert for slipp fra fly i lav høyde mot mål i sjøen. Flytorpedoer spilte en stor rolle under andre verdenskrig.

Historie

Flytorpedoer ble første gang prøvd ut i Italia i 1911, og ble brukt under første verdenskrig. Et britisk Short 184 sjøfly ble i august 1915 det først flyet som i krig senket et skip med en flytorpedo.

I Norge begynte Marinen prøver med flytorpedoer i 1923/24, og ved Marinens hovedverft ble det i 1932 utviklet en flytorpedo med et stabiliserende luftror som falt av når vannflaten ble truffet. Denne hadde betegnelsen F.1 og ble eksportert til flere land.

Under andre verdenskrig spilte flytorpedoer en avgjørende rolle ved senkingen av den italienske flåten i Taranto, ved senkingen av det tyske slagskip Bismarck og ved angrepet på Pearl Harbor. Japanske torpedofly senket de britiske slagskip Prince of Wales og Repulse, og fly fra den amerikanske marine torpederte de japanske slagskipene Musashi og Yamato.

Mot overflatemål er flytorpedoer stort sett blitt erstattet av missiler. Målsøkende flytorpedoer brukes nå mot neddykkede undervannsbåter. I Norge brukes den målsøkende torpedoen Sting Ray av Luftforsvaret fra P-3 Orion patruljefly.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg