flytende lys

Artikkelstart

Flytende lys er lys med væskeliknende egenskaper. Det er et kvantemekanisk fenomen.

I eksperimentelle forsøk er det vist at i lys som passerer gjennom visse medier, kan fotoner (lyspartikler) i to lysstråler som treffer hverandre, virke på hverandre på liknende måte som væskepartiklene i to vannstråler som treffer hverandre (men mye svakere), mens lysstrålene under ordinære omstendigheter bare passerer rett gjennom hverandre.

Fysikere har vist teoretisk hvordan fotoner i en laserstråle skal kunne kondensere til «dråper av lys» med væskelignende egenskaper. En laserstråle som passerer gjennom et passende medium, kan fokuseres som om den hadde passert gjennom en samlelinse. Ved en posisjon som svarer til linsens brennpunkt, kan strålingen danne ansamlinger av fotoner som oppfører seg på lignende måte som væskedråper. De har en «overflatehinne» og kan danne virvler. Disse «lysdråpene» vil fortsette å bevege seg med lysets hastighet.

Slike «lysdråper» er foreløpig ikke påvist eksperimentelt. Men væskeliknende oppførsel av lys har vær observert eksperimentelt.

Flytende lys har potensial til å kunne utnyttes som informasjonsbærere i fiberoptisk kommunikasjon, selv om dette foreløpig ikke er oppnådd.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • M. Buchanan. Let there be fluid light. Nature Physics, mai 2013.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg