flyskrift

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Flyskrift er skrift på himmelen, fremstilt ved at et lite fly slipper ut en tett, hvit røyk i gitte mønstre, som bokstaver eller figurer, slik at budskapet er lesbart fra bakken.

Faktaboks

Etymologi
engelsk skywriting

Det er usikkert når flyskrift oppstod for første gang, men det hevdes at det ble eksperimentert med så tidlig som i 1915. Den første registrerte bruken av skywriting til reklameformål var over DerbyEpsom Downs Travbane i England i mai 1922, da Royal Air Force kaptein Cyril Turner skrev «Daily Mail» over banen.

Major Jack Savage i det britiske Royal Air Force benyttet flyskrift i 1920- og 1930-årene, både i England og i Amerika. Han regnes som «oppfinneren» av flyskrift i ordinær bruk.

Flyskrift har tradisjonelt blitt brukt hovedsakelig i reklame, men også frierier og hilsninger i forbindelse med bursdager, bryllup og liknende forekommer.

I Norge er flyskrift i svært liten bruk idag, men i værstabile områder rundt om i verden kan man fremdeles se meldinger på himmelen, og det var blant annet benyttet under valgkampen ved siste presidentvalg i USA.

Metode

For å lage flyskrift, sprøytes olje med høy viskositet fra en trykkbeholder inn i flyets varme eksosmanifoil. Her fordampes oljen til en tett, hvit røyk.

Normalt vil vind og turbulens forårsake at røyken sprer seg og blir uskarp i løpet av få sekunder, men opp gjennom årene har ulike teknikker for flyskrift blitt utviklet. Blant annet har metoden med å skrive tekst ved hjelp av en type punktmatriseskrift vist seg vellykket. Når vinden sprer disse røykpunktene, fører det til at skrift/symbol bare forflytter seg, og/eller blir større – og på den måten er lesbar lengre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg