Fluorescensspektroskopi er en kjemisk analysemetode som brukes til identifikasjon og mengdebestemmelse av kjemiske stoffer, for eksempel klorofyller. Prøven bestråles, og intensitet og bølgelengde for utstrålt fluorescerende lys blir målt. Dette viser både hva slags type stoff som finnes i prøven, og hvor mye det er av stoffet.

Faktaboks

Uttale

fluores'ensspektroskopi

Også kjent som

fluorescensspektrometri

Teknikken kan utføres på frittstående analyseinstrumenter, men er også utbredt som fluorescensdetektorer til HPLC, der den benyttes blant annet til bestemmelse av aminosyrer. Aminosyrer vil ikke fluorescere alene, men blir derivatisert, det vil si at aminosyremolekylet blir påhengt ei gruppe som både absorberer og fluorescerer lys.

Utstyret er tilsvarende som for IR- og UV-spektroskopi, men der det måles på hvor mye lys som trenger gjennom prøven i IR- og UV-spektroskopi, måles det i fluorescensspektroskopi hvor mye lys som sendes ut, vanligvis vinkelrett på det innkommende lyset.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg