fluorescens- og fosforescensspektrometri

Artikkelstart

Fluorescens- og fosforescensspektrometri er en metode i spektroskopien hvor grunnstoffer eller kjemiske forbindelser detekteres eller kvantifiseres ved å måle karakteristisk emisjon av elektromagnetisk stråling (fluorescens eller fosforescens) fra atomer, ioner eller molekyler, etter at de er bestrålt med elektromagnetisk stråling.

Faktaboks

Uttale
-sens-

Atomfluorescensspektrometri benyttes til å detektere eller kvantifisere grunnstoffer. Se atomfluorescensspektrometri.

Molekylær fluorescens- og fosforenscensspektrometri (fellesbetegnelse: fotoluminiscens) benyttes for å bestemme uorganiske og organiske forbindelser. Metoden er basert på at noen stoffer emitterer stråling etter at de er bestrålt. Ved bestrålingen (ved gitte bølgelengder i synlig-UV område som stoffet kan absorbere) går noen av elektronene i atomenes ytterste skall over i mer energirike tilstander. Når elektronene går tilbake til grunntilstanden, sendes det ut stråling ved karakteristiske bølgelengder. Fordi tilbakegangen til grunntilstanden (relaksasjonen) ikke skjer direkte, men i flere trinn, vil strålingen som emitteres ha lengre bølgelengde (mindre energi) enn strålingen som stoffet først ble eksponert for. For eksempel vil mange stoffer emittere synlig lys etter bestråling med ultrafiolett lys.

Forskjellen mellom fluorescens og fosforescens er strålingens levetid. Fluorescens opphører straks bestrålingen slutter (varighet mellom 10–7 og 10–9 sekunder) mens fosforescens har lengre varighet (10–4 til 10 sekunder eller mer). Dersom et stoff både gir fluorescens og fosforescens, vil sistnevnte stråling ha de lengste bølgelengdene.

Emisjonspekterene gir informasjon som kan identifisere et stoff, og måling av intensitet av strålingen benyttes for å bestemme stoffet kvantitativt. Metodene er meget følsomme for visse stoffer. Det er færre stoffer som gir fosforescens enn fluorescens, noe som medfører at fosforescensspektrometriske metoder er mer spesifikke, men har et mindre anvendelsesområde.

Metodene er mye benyttet innen biokjemi. Instrumenter som benyttes i fluorescens- og fosforescensspektrometri kalles fluorometre og spektrofluorometre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg