floks

Floks. Høstfloks.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Floks er en planteslekt i fjellflokkfamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Phlox
Beskrevet av
Carl von Linné

Det finnes cirka 70 arter, de fleste fra Nord-Amerika. Floks er ettårige eller flerårige urter, ofte buskformete. De er grenete, med hele, motsatte blad. Blomstene sitter oftest i klaser. Mange arter dyrkes som hageplanter i Norge, og finnes av og til forvillet.

Sommerfloks, med det latinske navnet Phlox drummondii, er ettårig, blir inntil 30 cm høy, og har blomster som sitter mange sammen i skjerm. Det finnes mange sorter i intense farger, unntatt gult og rent blått.

Høstfloks, med det latinske navnet Phlox paniculata, er flerårig, har bredt elliptiske til lansettformede blad og store, hvite eller rødlige blomster i høy topp. De blir 50–150 cm høye, og de fleste er meget hardføre. Høstfloks blomstrer i juli–september og trives best i næringsrik, ikke for tørr jord. De formeres ved deling.

Vårfloks, med det latinske navnet Phlox subulata, er lave planter som blir 10–20 cm høye. De er teppedannende, svært blomsterrike og verdifulle steinbedplanter. Vårfloks blomstrer i mai–juni og formeres ved deling og stiklinger. De bør dyrkes på varm jord og dekkes mot barfrost.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

floks
Phlox
Artsdatabanken-ID
101858
GBIF-ID
2927698

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg