Floghavre. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

floghavre

Avena fatua, floghavre. Foto fra: Uggerby, Nordjylland, Danmark

Artikkelstart

Floghavre er en ettårig art i gressfamilien. Floghavre har alltid vært et farlig ugress i kornåkrene.

Faktaboks

Også kjent som
villhavre, landhavre, trollhavre, (uheldig) svarthavre
Vitenskapelig navn
Avena fatua
Beskrevet av
Carl von Linné

Floghavre ligner sterkt på vanlig havre (latinsk navn: Avena sativa), men skiller seg fra den ved å ha åpnere risle (topp), og frø med skålformet (hesteskoformet) feste og sort snerp på alle korn.

Når frøene modner og tørker, tvinner nedre halvpart av snerpet seg, samtidig som det bøyer seg på midten i tilnærmet rett vinkel. Det spesielle frøfestet gjør at frøene faller av etter hvert som de modner. Ved duggfall og ellers i fuktig vær vrir snerpet seg tilbake og retter seg ut. Derved kan frøene bevege seg bortover og trenge inn under jordklumper og ned i sprekker, derav også navnet på planten.

I jorden kan frøene ligge i flere vekstsesonger uten å miste spireevnen, men svært få frø lever lenger enn 7–8 år.

Ugress

Avena fatua, floghavre. Foto fra: Botanisk hage, Århus, Danmark

Floghavre har alltid vært et farlig ugress i kornåkrene. I tidligere tider hendte det at floghavren tok helt overhånd slik at folk måtte gå fra både gård og grunn. I eng spiller den derimot ingen rolle, og da det ble vanlig med vekselbruk, gikk floghavren sterkt tilbake.

Med den spesialiserte og ensidige korndyrkingen som i dag er vanlig, er floghavren igjen blitt et brysomt ugress. Derfor er det satset mye på å holde den i sjakk, både gjennom forebyggende tiltak og direkte rådgjerder. Innen den første kategorien spiller matloven av 2003, som har tatt opp i seg den tidligere loven om floghavre av 1962, en viktig rolle. Til den siste kategorien hører ulike driftsmessige disposisjoner, inkludert luking og bruk av ugressmidler. Dette er spesialpreparater som er relativt dyre. De kan brukes i bygg og hvete, men ikke i havre. Må en sprøyte mot floghavre, er følgelig havredyrking ikke lenger mulig.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

floghavre
Avena fatua
Tidligere vitenskaplig navn
Avena hybrida Peterm., Avena fatua fatua, Avena fatua eufatua Hyl.
Artsdatabanken-ID
99913
GBIF-ID
2705297

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg