flikhaker

Flikhaker er en familie i ordenen flaggermus. Det finnes 11 arter i to slekter. De har spesielle og til dels underlige hudfolder eller fliker mellom hake og øre. Flikhaker lever i Amerika.

Faktaboks

Også kjent som
familien Mormoopidae

Beskrivelse

De to slektene er kanskje ikke spesielt like av utseende, i størrelse varierer de mellom 3,5 og 20 g. Pelsen er kort og tett. Halve halen stikker ut av halehuden. Flikhaker har hudfliker på hake, kinn og rundt ørene, utformingen av disse varierer veldig. Alle lever av insekter.

Slekten Pteronotus kalles på engelsk for "moustached bats" eller "naked-backed bats". De har en "bart" av lengre hår rundt munnen, hvis funksjon er uklar. Under munnen er det en hudfold i form av en "plate", som antakelig har betydning for ropene deres. Hos noen arter er vingehuden festet midt oppå ryggen, derav det andre navnet. Under vingehuden har de pels på kroppen som andre flaggermus. Det uvanlige vingefestet gir muligens vingene større overflate og dermed mer løft. Hos andre arter er vingehuden festa langs kroppssidene som hos andre flaggermus. Flere arter lever gjerne i svære kolonier i grotter, de største kan inneholde flere hundre tusen dyr.

Slekten Mormoops har to arter med det engelske navnet "ghost-faced bats", fordi de har svært mange, underlige hudfliker i tilknytning til munn og øre/kinn. På sidene av munnen har de lange, stive hår som delvis dekker den. Snuten er vridd noe oppover og har furer. De har lange og smale vinger, typisk for en rask flyger, og jakter på flygende insekter nær bakken. Om dagen holder de til i varme og fuktige grotter og gruveganger, gjerne i svære kolonier. M. megalophylla lever i mange forskjellige habitater, fra tropiske skoger til ørken, og opp til 2 000 m.o.h. En grotte inneholdt en halv million flaggermus.

Utbredelse

Flikhaker er utbredt i tropiske og subtropiske områder av Sør- og Mellom-Amerika, mens M. megalophylla lever nordover til Mexico og så vidt inn i de to tilgrensende stater i USA. Én art, Pteronotus paraguanensis, er trua av utryddelse (IUCN): EN.

Litteratur

Altringham, J.D. 2011. Bats, from evolution to conservation (second edition). Oxford University Press, Oxford.

Nowak, R.M & Paradiso, J.L. 1983. Walker's mammals of the world. Volume I (4th edition). The John Hopkins University Press, Baltimore.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg