Fleksorretinaklet, retinaculum musculorum flexorum, er en to til tre centimeter bred, båndlignende bindevevsstruktur som bidrar til å støtte fleksorsenene rundt håndleddet (1) eller ankelen (2).

Håndens fleksorretinakel

I håndleddet finner vi fleksorretinaklet på håndflatesiden (palmarsiden). Det kalles også ligamentum carpi transversum og er en forsterket del av underarmens bindevevslag (fascia antebrachii). Båndet inngår også forbindelse med håndens palmaraponeurose og er i prinsippet utspent mellom den ulnare og den radiale delen av håndroten (mellom eminentia carpi ulnaris, dannet av ertebeinet, os pisiforme, og hakebeinet, os hamatum, på den ene siden, og eminentia carpi radialis, dannet av det mangekantete beinet, os trapezium, og båtbeinet, os scaphoideum, på den andre).

Båndet danner en bro over den konkave håndroten, slik at det mellom den og båndet dannes en åpning eller passasje, den såkalte karpaltunnelen (canalis carpi). Her går håndens lange bøyemuskler med seneskjeder gjennom, sammen med nervus medianus. Senene ligger i tre lag over hverandre, mens medianusnerven ligger øverst, like under båndet.

Fleksorretinaklet sørger for å holde bøyesenene i hånden tett inntil håndleddet ved bøying. På ulnarsiden danner retinaklet nok en tunnelaktig gjennomgang, den såkalte Guyons kanal.

Fotens fleksorretinakel

Mellom den mediale ankelknoken (malleolus medialis) og spissen av hælbeinet (tuber calcanei) er den bakre/mediale muskelfascien forsterket til et dobbelt bånd. Det øvre laget danner gjennomgang for leggens bakre nerver og blodkar, mens det dypere laget omgir seneskjedene for fotens lange fleksorsener (musculus tibialis posterior, musculus flexor digitorum longus og musculus flexor hallucis lungus, regnet forfra og bakover).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg