flekkfjerningsmidler

Artikkelstart

Flekkfjerningsmidler er kjemikalier som løser, bleker, nøytraliserer eller skyller ut flekker. De består dels av væsker, dels av faste stoffer som løses i vann. Det finnes flekkfjerningsmidler som selges for bare for det formålet, men mange av midlene er kjemikalier som hovedsaklig brukes til andre ting. Spesialmidlene kan enten sprayes eller smøres på flekker før plagget legges til vask eller brukes uavhengig av vask. Før bruk av alle flekkfjerningsmidler, sjekk fibermerkingen i plagget og bruksanvisningen for middelet. Mange av flekkfjerningsmidlene er kjemikalier som finnes i hjemmet slik som oppvaskmiddel, vaskemidler med enzymer, eller vaskemidler med blekeeffekt.

Klor var tidligere mye brukt til bleking også av flekker. Bruken av klor bør begrenses av miljøhensyn. Et alternativ til klor er hydrogenperoksid.

Løsemidler som kan brukes til flekkfjerning kan være meget brannfarlige, slik som bensin. Damper fra slike væsker antennes lett. På grunn av brannfaren advares det mot å bruke slike væsker til flekkfjerning. Emballasjen skal merkes i overensstemmelse med forskrifter om helsefare, brannfare og eksplosjonsfare som er utarbeidet av Statens forurensningstilsyn.

Hvilket flekkfjerningsmiddel man bruker velges på grunnlag av kjennskap til stoffets og flekkens karakter. På alle plagg som er solgt i Norge skal det finnes en opplysning om hvordan de skal rengjøres, kalt vedlikeholdsmerking. Noen er merket med symboler, for eksempel symboler som betyr at plagget er vaskbart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg