flatheads

Flatheads. Flathead-kvinne med barn, malt av Paul Kane ca. 1850.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Flatheads er en engelsk fellesbetegnelse for ulike nordamerikanske indianerstammer som praktiserte kunstig deformering av spedbarnas hodeform ved en spesiell form for reiving. Særlig var det vanlig å utsette pannen for stadig trykk av tre- eller barkplater, slik at hodet etter hvert antok en bakoverskrånende form.

Faktaboks

Uttale
flˈæthedz
Etymologi
engelsk ‘flathoder’

Av de mange indianerstammene som fikk navnet flatheads, er choctaw, catawba og natchez, i det sørøstlige skogområdet, blant de mest kjente. Andre muskogitalende folk ble imidlertid også inkludert, uansett hodeform. På nordvestkysten var det chinook ved Columbia River som deformerte spedbarnas hoder, dessuten en rekke stammer ved Vancouver Island og salishtalende stammer nær Puget Sound.

Den stammen som fremfor noen lenge var offisielt kjent under navnet flatheads, var de egentlige salish (som har gitt navn til nevnte språkfamilie) i Montana, men disse hadde naturlig hodefasong. En forklaring går ut på at de første kanadiske reisende i området støtte på slaver med «deformerte» hoder fra kysten blant salish, noe som skal ha fått dem til å bruke betegnelsen Têtes-Plates (flathoder) om samtlige.

Salish tilhører de såkalte platåindianerne, som særlig utnyttet jakt- og fiskeresursene. Sammen med kootenai dannet de i 1934 en sammenslutning, Confederated Salish and Kootenai Tribes, som holder til på The Flathead Indian Reservation i vestre Montana. De sammensluttede stammene har ca. 7000 medlemmer (2004), og ca. 4500 av disse bor på eller i nærheten av reservatet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg