flathead

Maleri fra cirka 1850

Head flattening, det vil si kunstig skalleforming, ble praktisert av flere folkegrupper i Amerika, men ikke av den gruppa som kalles flathead idag.

Av /Historisk Museum, Universitetet i Berg/ KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Flathead er en engelsk fellesbetegnelse for ulike nordamerikanske urfolk. Av de mange folkegruppene som ble kalt flatheads er choctaw, catawba og natchez i det sørøstlige skogområdet blant de mest kjente.

Faktaboks

Uttale
flˈæthedz
Etymologi
engelsk ‘flathoder’

Navnet ble i utgangspunktet brukt om folkegrupper som praktiserte head flattening, eller grupper de europeiske kolonistene trodde praktiserte dette. Head flattening vil si kunstig deformering av spedbarns hodeform der pannen ble utsatt for stadig trykk av plater av tre eller bark, slik at hodet etter hvert antok en bakoverskrånende form.

Salish, den stammen som fremfor noen lenge var offisielt kjent under navnet flatheads, praktiserte ikke head flattening.

På nordvestkysten praktiserte chinook ved Columbia River slik kunstig skalleforming, dessuten en rekke grupper ved Vancouver Island og salishtalende grupper nær Puget Sound.

Salish

Kicking Horse Charley
Kicking Horse Charley fra salishfolket, også kjent som flathead.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Salish er en folkegruppe i Montana. De har ikke praktisert head flattening. En forklaring på at de fikk navnet flatheads går ut på at de første europeiske reisende i området støtte på slaver med «deformerte» hoder fra kysten blant salishfolk, noe som skal ha fått dem til å bruke betegnelsen Têtes-Plates (flathoder) om samtlige.

Salish tilhører de såkalte platåfolkene, som særlig utnyttet jakt- og fiskeresursene. Sammen med kootenai dannet de i 1934 en sammenslutning, Confederated Salish and Kootenai Tribes, som holder til på The Flathead Indian Reservation i vestre Montana. De sammensluttede stammene hadde cirka 7000 medlemmer (2004), og rundt 4500 av disse bor på eller i nærheten av reservatet.

Salish har gitt navn til språkfamilien salisjiske språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg