Bildet viser de normale prisområdene i de nordiske landene, og noen av de viktigste mellomlandskablene til kontinentet og Storbritannia.
.

Flaskehalsinntekter er i kraftdistribusjon ekstra inntekter som har oppstått ved overføring av elektrisk kraft mellom områder med forskjellig kraftpris. Det kan være mellom forskjellige prisområder i Norge, eller mellom Norge og andre land vi har kraftlinjer eller mellomlandskabler til, for eksempel Sverige, Tyskland og England.

Faktaboks

Etymologi

Begrepet flaskehals brukes ofte om det leddet i en kjede som er svakest, og som hindrer de andre leddene i å fungere optimalt.

Kraftmarkedet er delt inn i prisområder, hvor Norge normalt har fem prisområder, Sverige har fire og Danmark to. I disse landene er det den nordiske kraftbørsen, Nord Pool, som fastsetter prisen for hver time på døgnet, basert på tilbud og etterspørsel.

Flaskehalsinntekter som oppstår som følge av kraftutveksling mot andre land med høyere strømpris enn oss, deles likt mellom Statnett og deres partner i det andre landet, mens inntekter som oppstår som følge av kraftutveksling mellom de forskjellige prisområdene i Norge i sin helhet tilfaller Statnett.

Statnetts tillatte merinntekt som følge av flaskehalser fastsettes av Reguleringsmyndigheten for energi (RME). Disse ekstraordinære inntektene tilfaller i første omgang Statnett, som på sin side er pliktig til å fordele disse merinntektene til sine kunder, det vil si til de lokale nettselskapene gjennom reduserte tariffer, noe som i siste instans skal komme den enkelte nettkunde til gode. Med andre ord; flaskehalsinntektene skal over tid (noen få år) bidra til redusert nettleie til kundene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg