fjernsyn – norsk rikskringkasting A/S

NRKs første prøvesendinger begynte i 1954. Et utvalg, arbeidsutvalget for fjernsyn, la august 1956 frem innstilling om etablering av fast norsk fjernsynstjeneste. Innstillingen inneholdt forslag til plan for landsomfattende utbygging i løpet av tolv år. I juni 1957 vedtok Stortinget at utbyggingen av fjernsynet skulle settes i gang etter retningslinjene i arbeidsutvalgets landsplan. Utbyggingen gikk imidlertid raskere enn ventet pga. tekniske forbedringer og uventet stor publikumsoppslutning. Programarbeidet foregikk i lydstudioer i kringkastingshuset i Oslo frem til høsten 1959, da to provisoriske fjernsynsstudioer kunne tas i bruk. Den 20. august 1960 gikk prøvesendingene over til daglige regulære sendinger. Fargefjernsynet kom i 1972. Tekst-TV ble innført som prøveordning i 1983 og kom senere i permanent drift.

Programvirksomheten har gjennomgått en gradvis utvikling. Mens sendetiden i midten av 1960-årene var gjennomsnittlig 25 timer per uke, var den i midten av 1970-årene gjennomsnittlig 45 timer per uke og ved i midten av 1990-årene var den kommet opp i over 65 timer i uken. I de senere årene er NRKs sendetid utvidet til å dekke en stor del av døgnet; NRK har to kanaler og NRK 2 har interaktive sendinger om natten. Siden NRK fikk konkurranse fra satellittkanaler distribuert via kabel-TV og det reklamefinansierte TV2 fra 1992, ser man en viss dreining mot lettere stoff som sport og underholdning, bl.a. såpe- og realityserier. Ved inngangen til 2000-tallet holder NRK stillingen som den mest sette nyhetskanalen og den mest sette kanalen når det gjelder egenproduserte underholdningsprogrammer. I 1986 ble det satt i gang forsøk med organisasjonsfjernsyn, der inviterte organisasjoner laget sine egne programmer; dette forsøket ble ikke videreført.

For å møte den økende konkurransen har NRK satset på utbygging av virksomheten ved distriktskontorene. På det meste hadde man 17 distriktskontorer, nå er man etter flere sammenslåinger nede i 12. Denne virksomheten var til å begynne med basert på filmopptak, men i 1972 ble reportasjebusser for svart-hvittfjernsyn plassert i en del av distriktene. I 1978 ble større reportasjebusser for fargefjernsyn tatt i bruk i Tromsø og i Bergen. Fjernsynsvirksomheten ved distriktskontorene økte deretter gradvis – fra 1985 også med forsøk med lokale nyhetssendinger – inntil lokalfjernsyn i 1996 var etablert i alle deler av landet, med en daglig, lokal nyhetssending.

I 1996 startet NRK sin annen fjernsynskanal, NRK 2. På den teknologiske fronten ser man at bredformatet er i ferd med å slå gjennom og at digital-TV nærmer seg. Dette siste vil medføre en rekke nye muligheter og tilbud.

Programvirksomheten i NRK/Fjernsynet er ellers nærmere beskrevet under Norsk rikskringkasting A/S og dokumentarfilm (Norge).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.