fjernsyn (fjernsyn utenfor NRK)

Artikkelstart

Utenlandske selskaper

I grenseområdene mot Sverige har man kunnet se svensk fjernsyn fra 1950-årene, og dette publikummet ble sterkt utvidet da de store fellesantenneanleggene i Oslo-området ble etablert i 1960- og 1970-årene. Da britisk reklamefjernsyn kunne tas ned fra forsøkssatellitten OTS i begynnelsen av 1980-årene, ble det likevel oppfattet som noe nytt. Distribusjonsmåten var ny, og sendingene var kommersielle. Reglene for mottak og videreformidling av satellittfjernsyn ble deretter forandret flere ganger i løpet av 1980- og 1990-årene. Utenlandsk satellittfjernsyn er blitt en naturlig del av fjernsynstilbudet for seere med tilgang til kabelnett eller parabolantenne. Flere av kanalene, f.eks. Eurosport, har også programmer med norsk tale. Selv om utvalget er stort, særlig av spesialiserte kanaler som MTV, CNN og Eurosport, har de svenske kanalene beholdt stillingen som de mest populære utenlandske kanalene.

Riksdekkende alternativer

I 1988 fikk NRK norskspråklig konkurranse, idet både TvNorge og TV 3 ble etablert; sistnevnte var en skandinavisk kanal som etter få år fikk rent norske sendinger. I 1990 vedtok Stortinget å opprette et frittstående TV 2. Et nystartet selskap, TV 2 AS, ble opprettet året etter og startet sendingene i 1992. Som den første konkurrent over jordbundet nett kunne kanalen raskt dekke størstedelen av befolkningen. Formelt hadde Norge nå fått to likeverdige fjernsynskanaler, selv om NRK har beholdt ledelsen både i ressurser og seeroppslutning; mange vil hevde at kanalen også leder i kreativitet. TV 2 har i stor grad satset på innkjøpt materiale fra uavhengige programprodusenter.

Etter NRK og TV 2 var TvNorge ved inngangen til 2000-tallet etablert som nummer tre i seeroppslutning, etterfulgt av TV 3.

Lokalfjernsyn

Lokalfjernsyn ble drevet i en forsøksperiode 1982–88, etter 1988 er slik fjernsynsdrift tillatt på permanent basis. Selv om 1/3 av befolkningen har hatt tilgang på tilbudet, har seerandelen ikke gått over én prosent. For å gjøre lokalfjernsynet mer attraktivt og lønnsomt, ble det derfor innført helt nye rammevilkår da en ny omgang med lokalfjernsynskonsesjoner ble utdelt i 1996. Den viktigste nyordningen var at konsesjonsområdene ble større, og at bare ett selskap fikk konsesjon i hvert av de 30 områdene.

Lokalfjernsynsstasjonene fikk også anledning til å videresende andre, riksdekkende fjernsynskanaler på den tiden den lokale stasjonen ikke selv sender. Både TvNorge og TV 3 inngikk i 1996 avtaler med flere lokale stasjoner om videresending. Siden lokalfjernsynet sender over vanlig sendernett og kan tas imot med vanlige fjernsynsantenner, vil disse satellittfjernsynskanalene på denne måten kunne oppnå en større dekning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg