Fjernsyn, også kalt TV (forkortelse for televisjon), er elektronisk overføring av levende bilder og tilhørende lyd. Fjernsyn er et massekommunikasjonsmiddel og er basert på en rekke kunstarter og på journalistiske, håndverksmessige og artistiske ferdigheter.

Prosessen å overføre levende bilder ved hjelp av fjernsyn kan vi dele opp i tre faser:

  1. Punktvis å omsette lyssignalene fra bildet til elektriske signaler og samtidig tilsette informasjon om punktets posisjon i bildet. 
  2. Distribuere signalene til fjernsynssendere, der de blir preget inn på radiobølger og sendt ut i eteren
  3. Fange opp radiobølgene på en antenne og nytte informasjonsinnholdet i radiobølgen til å bringe frem et levende bilde på en bildeskjerm.

I dag overføres fjernsynssignalene i digital form via satellitt, jordbundet kringkasting og kabel. TV-programmer kan også overføres via Internett, såkalt IP-TV. Tidspunktet for stenging av de siste analoge sendingene i Norge ble bestemt til desember 2009.

Overføringsveiene for de digitale signalene til mottakerne er stort sett de samme som for de tidligere analoge fjernsynssignalene, men etter overgang til digitale signaler er det er plass til flere programmer over de eksisterende systemene, og det er mulig å tilby nye tjenester, som HDTV, forbedret tekst-TV og elektronisk programguide. Det signalformatet som benyttes i Europa og visse andre deler av verden er gitt av DVB-standarden.

TV-sendinger fra satellitt kan mottas direkte ved hjelp av såkalte parabolmottakere. Fra 15. oktober 2002 kom all signaloverføring over Telenors TV-satellitt i digital form. 

Signalet fra satellitter kan også mottas av kabelhoder for videreformidling til seerne i kabelnettet. 

I en overgangsperiode var det nødvendig å benytte en dekoder mellom antenne og TV-mottakere for analoge signaler. 

I bakkenettet ble TV-signalene i største delen av Europa først kringkastet i analog form i PAL-format. Nå blir det her brukt digitale signaler, DVB-T (DVB-Terrestrial).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.