fjernkontroll

Artikkelstart

Fjernkontroll er en senderenhet som brukes til fjernstyring av utstyr, for eksempel TV-er, musikkanlegg, lys, dører og porter, modellkjøretøyer, med mer. Fjernkontrollen styrer ved hjelp av ultralyd, infrarødt lys eller radiobølger med varierende grad av funksjonalitet og brukervennlighet.

En fjernkontroll er ofte tilpasset et spesielt utstyr som for eksempel en bestemt type TV-apparat, men det finnes også såkalte universelle fjernkontroller som kan erstatte dedikerte fjernkontroller ved å legge inn en kode for det aktuelle TV-apparatet.

Moderne TV-er og TV-dekodere leveres gjerne med valgfri bruk av infrarødt lys eller Bluetooth-signal. Fordelen med Bluetooth er at fjernkontrollen ikke nødvendigvis må rettes direkte mot apparatet den skal betjene og at den har større kapasitet og kan ha flere funksjoner, ulempen er at den bruker mer strøm. Noen fjernkontroller har også USB-port for lading av ladbare batteriet i stedet for engangsbatterier med en vanlig USB-lader.

Fjernkontroll kan også betegne et system for overvåking og styring av anlegg som er fjerntliggende i forhold til kontrollstedet, for eksempel kraftverk, se fjernstyring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg