Redningsaksjon påsken 1967
Etter ulykkespåsken 1967 utformet DNT og Norges Røde Kors Fjellvettreglene slik vi kjenner dem i dag, men disse bar også på en arv fra mellomkrigstiden. I 2016 ble fjellvettreglene igjen revidert, for å tilpasses økt og ny type ferdsel i fjellet. Her hentes en omkommet person ut fra Surtningstind i Jotunheimen i påsken 1967, der fire omkom og tre ble reddet etter en redselsnatt i uvær.
Av /NTB Scanpix.

Fjellsikring er arbeidet for trygg ferdsel i fjellet. Initiativet til organisert fjellsikring ble tatt i 1920 av Norges Røde Kors, etter forslag fra major Finn Qvale. I større omfang ble den først etablert etter 1945. Norges Røde Kors Hjelpekorps (NRKH), Den Norske Turistforening, Norsk Folkehjelp, Norsk Radio Relæ Liga og andre samarbeider med en rekke offentlige organer.

Det forebyggende arbeidet omfatter kvisting av fjell-løypene (Den Norske Turistforening og lokale turistforeninger, samt enkelte hjelpekorps), værvarsler og snøskredvarsler (Meteorologisk institutt), samt opplysningsvirksomhet for riktig utstyr og fornuftig oppførsel (Norges Røde Kors Hjelpekorps, turistforeningene med flere), herunder distribuering av opplysningsfilmer og brosjyrer med fjellvettreglene.

Lete- og redningsaksjoner ledes og samordnes av den offentlige redningstjenesten gjennom to hovedredningssentraler og de underlagte lokale redningssentraler. Hjelpekorpsene er beredt til på kort varsel å rykke ut, og er utstyrt med moderne hjelpemidler. I påsken oppretter Norges Røde Kors Hjelpekorps en egen informasjonssentral på Gol, og hjelpekorps sammen med andre enheter er plassert i områder som erfaringsmessig er utsatt for ulykker.

Dagens fjellvettregler

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
  2. Tilpass turen etter evne og forhold.
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
  9. Spar på kreftene, og søk ly om nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg