fjellklokkefrosk

Artikkelstart

Fjellklokkefrosk er en amfibieart i ordenen haleløse amfibier, familien klokkefrosker. Det er en liten frosk med mørkflekket, gul bukside. Den er forholdsvis vanlig i høyereliggende skoger og enger i det sentrale og sørlige Europa nord til Tyskland, Tsjekkia og Polen. Sangen har blitt sammenlignet med lyden av fjerne kirkeklokker. Eggene legges i innsjøer, dammer eller elver med svak strøm.

Faktaboks

Også kjent som

Bombina variegata

Beskrivelse

Ryggen er mørkt olivenfarget med mørkere flekker mens buken er gul eller av og til oransje med store mørke flekker. Hvite prikker er ikke like vanlig på buken som hos nordklokkefrosken. Kroppslengden varierer fra 28 til 56 millimeter.

Utbredelse

Arten er utbredt i det sentrale og sørlige Europa med vestgrense i Tyskland, Nederland, Belgia og Frankrike. Mot nord går den til Tyskland, Tsjekkia og det sørlige Polen. Det er beskrevet flere underarter.

Habitat

Til forskjell fra nordklokkefrosken er dette en fjellart. Den forekommer i skoger og høyereliggende enger, hvor den yngler i innsjøer, dammer og sumper. Av og til kan den også legge egg i elver med strømmende vann. Arten stiller små krav til vannkvaliteten og finnes også i forurensede vannansamlinger.

Status

Arten regnes ikke som utrydningstruet og kan være svært vanlig noen steder, for eksempel i Karpatene. Enkelte bestander har gått tilbake på grunn av habitatødeleggelse.

Levevis

Fjellklokkefrosken hibernerer på land i smågnagerganger eller under stokker og steiner. Vinterhvilen starter i slutten av september eller begynnelsen av oktober og varer til mars-mai.

Lyd

Sangen ligner på nordklokkefroskens sang og kan minne om lyden av fjern klokkeklang. Fjellklokkefroskens sang er imidlertid raskere, alltid med mer enn 40 rop i minuttet.

Føde

Rumpetrollene spiser for det meste alger, bakterier og annet plantemateriale i vannet. De voksne lever hovedsakelig av insekter og andre virvelløse smådyr som de særlig finner på land.

Reproduksjon

Det er store likheter i reproduksjonsbiologien til denne arten og nordklokkefrosken. Paringen kan starte 5-10 dager etter at froskene har ankommet yngledammen om våren, og den kan fortsette helt til august. Eggene plasseres i grupper som festes til vannplanter. Hver hunn legger fra 45 til over 100 egg, og hun kan legge flere kull hver sommer slik at den totale eggproduksjon overskrider 300.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg