Fjellflora

Fjellflora. Rypebær (skarpest rødt) og dvergbjørk (guloransje) er typiske arter for den norske fjellheimen. De er særlig synlig om høsten når de kler store fjellområder med et fargesprakende dekke. Knutshø i bakgrunnen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Fjellflora er en samlebetegnelse for de plantene som forekommer i fjelltraktene ovenfor barskogen. Fjellfloraen består for en stor del av «fjellplanter», som helt eller hovedsakelig er begrenset til disse områdene. I Norge omfatter det om lag 250 forskjellige plantearter. Busker, lyng og lav dominerer.

I den nedre delen av fjellregionen er dvergbjørk og forskjellige vier svært vanlige, mens blålyng, krekling, greplyng, moselyng og rypebær er karakteristiske lyngplanter. Blant lavene er blant annet reinlavarter og islandslav vanlige. Urter og gress spiller ofte en mindre rolle.

I den øvre del av fjellregionen er all jord ustabil, med sterk frostvirkning på marken, og plantevekst er derfor spredt og sparsom. Store områder er dekket av stein og ur.

Navnet brukes også om systematiske håndbøker over floraen i fjellområder.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gjærevoll, Olav & Reidar Jørgensen: Fjellflora, 13. utg., 2005, isbn 82-05-34181-8
  • Nilsson, Örjan: Nordisk fjellflora, 1995, isbn 82-7643-046-5

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg