Fjellørret er er ikke en egen art, men en vanlig brukt betegnelse på vanlig ørret som lever i høytliggende fjellvann.

Ørreten i fjellet kan leve lenge og også bli ganske stor. Om den også er rød i kjøttet, blir den svært ettertraktet som mat, og gjerne brukt til å lage rakfisk. Den er også ettertraktet hos sportsfiskere.

For at ørreten skal bli rød i kjøttet må den ha en diett bestående av ulike krepsdyr. I fjellet kan dette være arter som linsekreps, marflo og skjoldkreps. Den røde fargen skyldes pigmentet astaxantin som finnes i blant annet krepsdyr.

Dersom ørreten ikke har tilgang til slike krepsdyr som næring, vil kjøttet være hvitt eller svakt rosa. Også når fisken blir gammel kan kjøttet miste sin farge, idet pigmentene blir brukt i gytedrakten til spesielt hannene eller i eggene (hos hunnene).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg