fjærsøtvier

Fjærsøtvier har fjærdelte blader og kraftige pigger på stengel, blad og begerblad. Kristrup, Randers, Danmark

Solanum sisymbrifolium

Solanum sisymbrifolium, fjærsøtvier. Foto fra: Kristrup, Randers, Danmark

Fjærsøtvier er en ettårig plante i søtvierfamilien. Arten finnes naturlig i Sør-Amerika, men er funnet noen steder i Norge som følge av importert frø eller tømmer.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Solanum sisymbriifolium
Beskrevet av
Jean-Baptiste Lamarck

Plantene blir 50 til 100 centimeter høye, og har en svært grenet stengel med kraftige, gulrøde torner. Bladene er fjærdelte med skarpe fliker. Blomstene er lyst fiolette eller hvite med fem store, gule pollenknapper i midten, slik artene i søtvierslekta har. Fruktene er bær som ligner små tomater. Ved modning blir fruktene røde.

Fjærsøtvier stammer fra tropisk Sør-Amerika, men er nå spredt til svært mange land over hele jorda og anses som en plagsom fremmedart mange steder. I Norge var det mange funn knytta til blant annet kornåkre, hønsehus og grønnsakhager mange steder i landet fra 1950-tallet fram til 1980. Arten ble så ikke funnet før på slutten av 1990-tallet, da den ble oppdaget i Hurum tilknytta cellulosefabrikken på Tofte. Det har etter dette vært jevnlige funn på dette stedet.

Ifølge Fremmedartslista er det ikke sannsynlig at arten vil kunne danne bestander i Norge i nær framtid

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

fjærsøtvier
Solanum sisymbriifolium
Tidligere vitenskapelig navn
Solanum sisymbrifolium
Artsdatabanken-ID
103762
GBIF-ID
2932184

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg