fiskermanntall

Artikkelstart

Fiskermanntallet er et register over norske borgere som har fiske eller fangst som næring.

Ifølge lov om rettledningstjenesten i fiskerinæringen av 1982 (§ 8) har fiskerirettlederen oppgaven som manntallsfører, mens fiskerinemnda har ansvaret for å føre manntallet etter de regler som Fiskeridepartementet til enhver tid fastsetter. Fiskeridirektoratet fører sentralregisteret for fiskermanntallet.

Flere ordninger tilknyttet fiskeryrket er koblet til registrering i manntallet. Personer som er oppført i manntallet, har rett til å delta i fiske, til sykepenger, ytelser ved yrkesskade, stønad under arbeidsløshet, pensjonstrygd for fiskere, garantilott med mer. Rettighetene knyttet til manntallet er regulert gjennom flere lover med tilhørende forskrifter og avtaleverk (lov om folketrygd, lov om pensjonstrygd for fiskere). Flere av disse ordningene blir administrert av Garantikassen for fiskere.

Manntallet er organisert i to deler: blad A og blad B. Blad A er et register over personer som har fiske eller fangst som binæring (fiskeriinntekt på minimum ½ G (1 G = grunnbeløpet i folketrygden) og driftstid under 20 uker per år. Blad B er et register over personer som har fiske eller fangst som hovednæring (fiskeriinntekt over 1 G og minst 20 ukers driftstid).

I 2019 var det 9431 registrerte hovedyrkesfiskere i fiskermanntallet, og 1617 registrerte biyrkesfiskere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg