fiskeflaggermus

Fiskeflaggermus er en familie i ordenen flaggermus. Det finnes kun to arter i én slekt. Begge lever i tropiske og subtropiske områder av Amerika, og i det minste én av dem har spesialisert seg på å jakte fisk.

Faktaboks

også kjent som:
familien Noctilionidae, også kalt bulldogflaggermus

Beskrivelse

Begge arter har stor munn med store, hengende overlepper. Kinnene er elastiske og kan utvides mye, slik at dyrene har kinnposer. Ørene er store og spisse. Halen strekker seg til omtrent halve halehuden, selve tippen stikker akkurat ut av halehuden. Vingene er lange og relativt smale.

Den største arten, Noctilio leporinus, har uvanlig lange bakbein med lange klør. Den er dermed godt utstyrt for å fange små fisker i vann. Fisken blir fraktet i munnen til en kvist, hvor den blir spist mens flaggermusen henger etter bakbeina. De minste fiskene kan også spises på vingene. Den fanger også vannlevende insekter og krepsdyr. Kroppslengden er 98-132 mm, vekta rundt 60-80 g. Pelsfargen på ryggen er rødoransje hos hanner og gråbrun hos hunner, buken er blekere.

Den minste arten, Noctilio albiventris, bruker også føttene til å fange byttet i vann, men har ikke så lange føtter. Den lever mest av insekter og synes ikke å fange så mye fisk. Kroppslengden er 57-85 mm og vekta rundt 15-22 g. Pelsfargen på ryggen varierer fra gråbrun til gulig og rødlig, buken er blekere.

Levevis

Begge artene jakter både over elver, innsjøer og saltvann nær land. De bruker ekkolokalisering for å finne byttet på og like under vannflaten. De kan svømme, men kan også lette direkte fra vannet. Om dagen holder de til i grotter eller trehull, noen ganger også i bygninger. Hannen samler seg gjerne et harem av hunner. Det er ganske sterk lukt fra oppholdsstedene.

Utbredelse

Utbredelsen strekker seg fra det nordlige Argentina i sør til Mexico i nord. Ingen av artene er trua av utryddelse.

Litteratur

Altringham, J.D. 2011. Bats, from evolution to conservation (second edition). Oxford University Press, Oxford.

Nowak, R.M & Paradiso, J.L. 1983. Walker's mammals of the world. Volume I (4th edition). The John Hopkins University Press, Baltimore.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg