fiskebjørn

Artikkelstart

Fiskebjørn er arter av krepsdyr i ordenen isopoder (Isopoda). De er eksterne parasitter på fisk og kan gjøre stor skade.

Faktaboks

Også kjent som

Aega

Hit hører slekten Aega, som omfatter mange arter. Den vanligste av dem er Aega psora, som har stor utbredelse i det nordlige Atlanterhavet. Den blir opptil 15 millimeter lang og klamrer seg fast med kroker som sitter på tre par av brystføttene. De har spisse mandibler og maxiller, som stikkes inn gjennom fiskens hud for å suge blod. Denne arten er blant annet funnet på torsk, skater og haier. De er fakultative snyltere og forlater oftest vertsdyret når det blir fanget. De er gode svømmere med høyt utviklede øyne.

Cymothoa-artene lever i munnhulen eller gjellehulen hos fisk. De er flatere og har sterkt tilbakedannede øyne. Fiskebjørn er protandriske hermafroditter, idet ungdyrene fungerer som hanner, men går over til hunner når de blir eldre. De blir opptil fem centimeter lange.

Fiskebjørn kan i sitt levevis minne om hvallus, som sitter på huden av hval. Men hvallus tilhører ordenen tanglopper, som er helt anneredes bygget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg