Finsk spets er finlands nasjonale hunderase. Det har blitt framsatt en teori om at finsk spets er innvandret sørfra med finsk-ugriske folkestammer som i sin tid koloniserte Finland. Mer sannsynlig er imidlertid teorien at den er en av de mange opprinnelige, nordiske spisshundvarianter. Rasen er nokså enestående, idet den er en av de få gjenværende av en rekke gamle halsende fuglespisshunder. Det vil si at den brukes på storfugljakt ved at den lokaliserer fuglen og fascinerer den ved å halse under treet slik at jegeren kan komme på skuddhold.

Mankehøyde for hannhunder skal ifølge rasestandarden være 44–50 cm, og for tisper 39–45 cm. Den har noe hvelvet skallefront, tydelig stopp, kort, avsmalnende snuteparti og mørke øyne. Den har spisse, stramt stående ører og tett, nesten kvadratisk kropp med høyt ansatt hale som bæres ringet. Pelsen er stri, rett, noe utstående og er klart rødgul til varmt rød.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.