Finer, et tynt ark eller en skive av tre, 0,2–2,0 mm tykk. Som dekkfiner til møbler brukes oftest 0,6 mm.

Finer kan fremstilles med sag, men det er vanligst å bruke kniv. Tømmerstokkene, som for dette formål oftest kalles logs, må først mykgjøres ved damping i ca. 70 °C. For bruk til kryssfiner (lag med fiberretningen vinkelrett på hverandre) eller sperrefiner (tverrsgående lag) blir stokken skrelt ved at en kniv like lang som stokken skjærer et ark av den roterende stokken. For finere finer blir stokken først delt i to eller fire, slik at man kan tilpasse snittretningen etter det mønster man ønsker i fineren; kantskåret som gir stripet virkning, eller flaskskåret som gir mer eller mindre flammet mønster. Skjæringen foregår ved at en stor kniv i en ramme skjærer ark på ark av stokken, omtrent som en stor ostehøvel. Under den etterfølgende tørking blir arkene bibeholdt i den rekkefølge de skjæres, og blir solgt samlet, slik at kjøperen kan ordne dem, eller speilvende dem, slik de passer til det endelige produkt.

Det produseres noe finer her i Norge, men en stor del av det som brukes i industrien blir importert ferdigskåret.

Ikke alle treslag egner seg til finerproduksjon. Det stilles ikke bare krav til en god kvalitet og en jevn struktur, men det er også en betingelse at treslaget lar seg mykgjøre tilstrekkelig ved dampingen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.