Filtersigarett
Filtersigaretter ble markedsført som sunnere enn sigaretter uten filter. Forskning har imidlertid vist at de fleste kjemikalier også finner veien gjennom filteret og inn i kroppen.

Filtersigarett er en sigarett med filter i den enden som røyken trekkes gjennom. Filteret har vært laget av kreppapir, cellulose, kork, kull og acetat.

Filtersigaretten fikk sitt gjennombrudd i begynnelsen av 1950-årene. Tobakksindustrien lanserte filtersigarettene som et skadereduserende alternativ til de såkalte 'plain'-sigarettene. Forskning skulle siden avdekke at dette ikke var tilfelle. I 1965 hadde 20 prosent av sigarettene på det norske markedet filter, og i 1980 var andelen vokst til 80 prosent. I dag finner man knapt sigaretter uten filter på markedet.

Ved begynnelsen av 1970-årene begynte tobakksindustrien å perforere filtertippen ved å stikke én eller flere rader med små hull rundt filteret for å fortynne hovedstrømsrøyken. Ventilasjonsfiltre i sigaretter hadde betydning for måling av giftinnholdet i sigarettene, og dette ble kjent for norske helsemyndigheter etter at såkalte lavtjære-sigaretter tok store markedsdeler fra midten av 1980-årene. Mest kjent er «Barclay-saken», der Statens tobakksskaderåd reiste spørsmål om produsentens verdiangivelser på emballasjen stemte for hvor eksponert man ble for giftstoffer når man faktisk røkte sigaretten. Barclay hadde et såkalt Actron-filter med fire langsgående ventilasjonskanaler, og produsenten hevdet at tjærenivået ble redusert med 99 prosent. Statens tobakksskaderåd mente imidlertid at Actron-filteret i Barclay-sigarettene førte til misvisende verdier for gifteksponering, blant annet fordi røykeren blokkerte hullene med fingerene. I 2018 foretok Kreftforeningen egne målinger, og deres resultater viste at blokkering av ventilasjonshullene ville medføre langt høyere skåre på tjære , karbonmonoksid og nikotin enn de øvre grenseverdiene som er tillatt i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg