Filletante, kvinnelig partner til foreldres søsken. Det har også blitt brukt om fars eller mors kusine eller tante, om en grandtante, eller om en fjernere (voksen) kvinnelig slektning i forhold til barna. Det tilsvarende om menn heter filleonkel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

11. september 2017 skrev Åse Olsen

Hei! Meg bekjent så er filletante opprinnelig navn for mors eller fars kusine. De andre betydningene har visstnok dukket opp etterhvert, men den opprinnelige kusine-definisjonen burde være nevnt som den primære betydningen. Som her: https://no.m.wikipedia.org/wiki/Filletante
Med vennlig hilsen Åse Olsen

27. september 2017 svarte Børge Nordbø

Hei!

Den mest opprinnelige betydningen kommer ikke alltid først i en definisjon. Her har vi valgt å presentere den desidert mest frekvente betydningen først.

Ordet har blitt brukt om mange slektskapsforhold, men jeg skal ta med denne kusinen også. Wikipedias kilde, Lars S. Vikørs artikkel i Språknytt 4/2005, er ikke fullt så entydig som Wikipedia-teksten, og jeg anbefaler å lese den (http://www.sprakradet.no/Vi-og-vart/Publikasjoner/Spraaknytt/Arkivet/2005/Spraaknytt_4_2005/Filleonkel/).

Beste hilsen
Børge Nordbø

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.