filipponer

Artikkelstart

Filipponer, en av de mange presteløse sektene som brøt ut av den russisk-ortodokse kirke på grunn av gudstjenestelige reformer innført av Nikon av Moskva etter 1653. Sekten har navn etter den danielittiske munken Filipp som døde i 1675.

Faktaboks

Uttale
filippˈoner
Etymologi
russisk filippovtsy

Filipponerne brøt med danielittene fordi de nektet å be for tsaren. De anbefalte også selvbrenning. På grunn av harde forfølgelser i Russland flyktet filipponere til Litauen, Polen, Finland, Preussen og Østerrike. I Østerrike ble de kalt lippovaner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Trygve Nodeland

Wikipedia kaller filiponere konsekvent for lippovanere. Kildene for disse artiklene er i hovedsak rumenske og derfor ikke så lett tilgjengelige. I SNLs artikkel er Romania ikke nevnt som et sted hvor lipponvanere flyktet til. Imidlertid er lippovanerkulturen meget kjent, særlig i Donaudeltaet. Taler vi om den samme gruppen? Filipp Pustosviat er oppgitt som navnegiver til folkegruppens navn og hans levetid er oppgitt til 1672–1742. I SNL oppgis dødsåret hans til 1675. Hva er SNLs kilde til dette? Mvh TN

svarte Oddvar Moi

Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg her - dette er jo også den ortodokse, og ikke den katolske kirke. Og Pater Per Bjørn Halvorsen som står oppgitt som forfatter av artikkelen, døde for noen år siden.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg