Filipponer, en av de mange presteløse sektene som brøt ut av den russisk-ortodokse kirke på grunn av gudstjenestelige reformer innført av Nikon av Moskva etter 1653. Sekten har navn etter den danielittiske munken Filipp som døde i 1675.

Filipponerne brøt med danielittene fordi de nektet å be for tsaren. De anbefalte også selvbrenning. På grunn av harde forfølgelser i Russland  flyktet filipponere til Litauen, Polen, Finland, Preussen  og Østerrike. I Østerrike ble de kalt lippovaner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

26. mai 2011 skrev Trygve Nodeland

Wikipedia kaller filiponere konsekvent for lippovanere. Kildene for disse artiklene er i hovedsak rumenske og derfor ikke så lett tilgjengelige. I SNLs artikkel er Romania ikke nevnt som et sted hvor lipponvanere flyktet til. Imidlertid er lippovanerkulturen meget kjent, særlig i Donaudeltaet. Taler vi om den samme gruppen? Filipp Pustosviat er oppgitt som navnegiver til folkegruppens navn og hans levetid er oppgitt til 1672–1742. I SNL oppgis dødsåret hans til 1675. Hva er SNLs kilde til dette? Mvh TN

26. mai 2011 svarte Oddvar Moi

Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg her - dette er jo også den ortodokse, og ikke den katolske kirke. Og Pater Per Bjørn Halvorsen som står oppgitt som forfatter av artikkelen, døde for noen år siden.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.