filibuster

Senator Strom Thurmond vinker idet han forlater Senatet etter sin rekordlange enmanns-filibuster på 24 timer og 19 minutter 29. august 1957. To timer senere ble loven om borgerrettigheter likevel vedtatt.
Strom Thurmond
Av /SCANPIX.
Foto fra 21. november 2013. Demokratiske senatorer ønsket regler for å gjøre det vanskeligere for republikanerne å blokkere for Obamas utnevnelser.

Artikkelstart

Filibuster er en betegnelse på bevisst forhindrings- og forhalingstaktikk i nasjonalforsamlingen, særlig kjent fra Senatet i USA.

Faktaboks

Uttale
fˈilibʌstə
Etymologi
engelsk, opprinnelig fra nederlandsk vrijbuiter, via fransk flibustier og spansk filibustero

Taktikken består i å hindre en sak i å komme til avstemning, og dermed i praksis stanse et vedtak, ved å holde debatten fra talerstolen gående. Siden 1975 har det ikke vært nødvendig faktisk å stå på talerstolen for å hindre at debatten avsluttes.

Ordet brukes både som intransitivt verb og som substantiv. Det brukes i dag sjelden om representanten som benytter taktikken, selv om filibuster i sin opprinnelige bruk var nettopp en personkarakteristikk. Filibuster er et gammelt ord for sjørøver, fribytter eller buccaneer.

De fleste nasjonalforsamlinger har spesielle bestemmelser som teoretisk kan stanse slike forhalingsmanøvrer etter en viss tid. Filibuster er ikke brukt i nasjonalforsamlingene i de nordiske land.

Historie

Denne formen for forhalingstaktikk ble først brukt i Senatet i 1841. Den var en kort periode også i bruk i Representantenes hus, men ble avskaffet.

I 1917 vedtok Senatet, som etter grunnloven selv fastsetter sine prosedyrer, at debatten kunne stanses og avstemning tvinges frem dersom 2/3 av senatorene samtykket. I 1975 ble den påkrevde andelen senket til 3/5, eller 60 av dagens 100 senatorer.

I praksis har kravet om 60 stemmer for å gå til avstemning ført til at omstridte saker ikke har vært mulig å avgjøre med alminnelig flertall.

Bruken av filibuster ved godkjennelse av personer presidenten hadde oppnevnt til ulike verv var i økende grad omstridt fra 1990-årene og inn på 2000-tallet, da taktikken ble stadig hyppigere benyttet.

I 2013 vedtok det demokratiske flertallet i Senatet å fjerne muligheten til filibuster ved godkjenning av tjenestemenn til den utøvende makt og lavere føderale domstoler. I april 2017 vedtok det republikanske flertallet å fjerne filibusteradgangen også ved dommerutnevnelser til Høyesterett.

Det lengste enkeltstående filibusterinnlegget kom i 1957 da senator Strom Thurmond fra South Carolina stod på talerstolen i 24 timer og 18 minutter for å hindre vedtak av en lov om borgerrettigheter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg