Filert duk

Duk. Håndfilert i bomullsgarn. Motiv av to amoriner som klatrer i et tre.

Filert duk

Filering er en teknikk for å fremstille tekstiler av garn, men er i senere tid mest brukt som finere håndarbeid og til å produsere prydtekstiler. Teknikken er en av de eldste kjente tekstile håndarbeidsteknikkene.

Faktaboks

Uttale
filˈering

Teknikk

Filering forgår ved at det først knyttes et nett. Nettet lages med samme knute som til knytting av fiskegarn, og oftest med små kvadratiske ruter. I dette nettet blir det deretter brodert inn ulike former for fyll som danner mønster mot de åpne maskene. Broderiet utføres med en lang, butt nål. Nettet spennes opp på en ramme for å gjøre det lettere å filere jevnt. Broderigarnet er som regel i samme farge som nettet, og ofte brukes både tynne og tykke tråder for å få frem ulike mønster.

Historie

Teknikken er 5000 år gammel og er kjent fra egyptiske funn fra 3000 år fvt. Filerte nett av farget silke er kjent fra Bysants på i 1100-tallet. Teknikken ble kjent i Europa sent på 1400-tallet eller tidlig på 1500-tallet og brukt til krager, duker og border på sengeklær og ande innredningstekstiler. Broderimotivene viste ofte legender fra antikken.

Etterhvert ble interessen for filering mindre, men på slutten av 1800-tallet kom det igjen på moten. Filering ble da utført både som hobby og kommersielt. Mange gamle mønstre ble kopiert, og nye utformet. Visse former for hekling etterligner filering.

I Norge finner vi filering i Valdres, på hodeplaggene brukt til bringeduksbunaden. I Telemark benyttes teknikken også, men da under navnet telemarksbinding.

Norges Husflidslag har opprettet en rødliste for husflidsteknikker som «er lite i bruk, gjemt og nesten glemt». Filering er blant teknikkene på listen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Voss Husflidslag: Filerte forkleborder, 2022

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg