fikspunkt

Artikkelstart

Fikspunkt er et fastsatt kalibreringspunkt på en temperaturskala.

For å sikre at skalaen på et temperaturmåleutstyr blir kalibrert på en entydig måte er det fastsatt et antall fikspunkter som er definert ut fra rene stoffers likevektsfaser. Slike faser kan være fryse/smelte-punkt eller trippelpunkt.

I celsiusskalaen var vannets frysepunkt og kokepunkt ved 1 atmosfæres lufttrykk opprinnelig fastsatt som fikspunkter for henholdsvis 0 °C og 100 °C. Kelvinskalaen hadde bare ett fikspunkt; vannets trippelpunkt som er 273,16 K = 0,01 °C, og det absolutte nullpunkt (0 K = –273,15 °C) som utgangspunkt for gradering.

I dag følges standarden som ble fastsatt av Generalkonferansen for mål og vekt (CGPM) i 1990, og som er kjent under navnet Den internasjonale temperaturskalaen av 1990, (ITS-90). Denne skalaen erstattet Den internasjonale praktiske temperaturskalaen av 1968 (ITS-68). Ved hjelp av 17 fikspunkter mellom 3 K og 1600 K, og angitte interpoleringsmetoder, fastsettes temperaturskalaen med en høy grad av presisjon. Standarden gjelder også for grader celsius siden celsiusskalaen er definert med utgangspunkt i kelvinskalaen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg