Fideikommiss er en formuesmasse (fast eiendom eller løsøre) som i henhold til bestemmelse av en arvelater eller giver er bundet slik at den som er eier til enhver tid bare har krav på avkastningen, mens selve formuen etter hans død uminsket skal gå videre til en annen av slekten etter en nærmere fastsatt arvegangsfølge. Fideikommiss antas å skrive seg fra middelalderens Spania, hvor det forekom som en lensrettslig institusjon, dannet med tronfølgen som forbilde. Hensikten var å sikre en bestemt slekts makt og anseelse ned gjennom tidene ved at formuen ble holdt samlet på én hånd.

Faktaboks

Uttale
fideikommˈiss
Etymologi
latin fidei commissum, ‘betrodd (gods)’

For å hindre oppkomsten av en rikmannsklasse med arvelige rettigheter forbyr Grunnloven § 118 at stamhus og fideikommiss for ettertiden opprettes. Bestemmelsen har av domstolene vært tolket slik at også visse familielegater går inn under forbudet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg