Fettsyntese er danning av fett. Den biokjemiske mekanismen for fettsyntese hos planter er den samme som hos dyrene. Fettsyrer og fett syntetiseres (settes sammen) på stedet, ettersom de på grunn av svært liten løselighet i vann ikke kan transporteres i planten.

Mange planter, slik som oliventre og avokadotre (Persea americana), lagrer store mengder fett i frø og frukter. I cellene hoper fettstoffene seg opp i spesielle organeller, oleosomer. Dessuten dannes det i alle levende celler fettlignende stoffer, fosfolipider og glykolipider, som er vesentlige komponenter av cellenes membraner.

Utgangsstoffet for fettsyntesen er oftest sukrose, som transporteres frem til de enkelte cellene. Gjennom nedbryting av sukrose ved respirasjon dannes forstadier for syntese av både fettsyrer og glyserol, som deretter kobles sammen til fettstoffer. Fettsyntesen krever en stor mengde energi, som også stammer fra nedbrytingen av sukrose. I forhold til animalsk fett inneholder plantenes fettstoffer en vesentlig større andel av umettede fettsyrer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg