fettsyntese

Fettsyntese er en av cellers måte å lagre kjemisk energi på. Fett er en hensiktsmessig lagerform fordi fettsyrene er sterkt reduserte (hydrogenholdige) molekyler, som frigjør mye energi ved nedbrytning. Fett kan dessuten lagres i kompakt form fordi det ikke binder vann. Ved overskudd av karbohydrater i kosten omdannes disse til fett.

Ved hjelp av glykolyseenzymene produseres acetylkoenzym A. Fettsyrene bygges opp fra acetylkoenzym A i en prosess som ligner på oksidasjonsmekanismen, med trinnene i motsatt retning. Spesielt for oppbyggingen er at acetylkoenzym A gjøres mer reaktivt ved en karboksylering til malonyl-koenzym A og at prosessen foregår utenfor mitokondriene. De fettsyre-koenzym A-molekyler som dannes, kan i nærvær av glyserol og overføringsenzymer danne fett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg