Fettsyntese er en av cellers måte å lagre kjemisk energi på. Fett er en hensiktsmessig lagerform fordi fettsyrene er sterkt reduserte (hydrogenholdige) molekyler, som frigjør mye energi ved nedbrytning. Fett kan dessuten lagres i kompakt form fordi det ikke binder vann. Ved overskudd av karbohydrater i kosten omdannes disse til fett.

Ved hjelp av glykolyseenzymene produseres acetylkoenzym A. Fettsyrene bygges opp fra acetylkoenzym A i en prosess som ligner på oksidasjonsmekanismen, med trinnene i motsatt retning. Spesielt for oppbyggingen er at acetylkoenzym A gjøres mer reaktivt ved en karboksylering til malonyl-koenzym A og at prosessen foregår utenfor mitokondriene. De fettsyre-koenzym A-molekyler som dannes, kan i nærvær av glyserol og overføringsenzymer danne fett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg