Fettnedbrytning hos planter er omdannelse av fett til for en stor del sukrose (rørsukker) som kan transporteres i planten. Hos plantene er fett stort sett lagret i frøene, enten i endospermen, frøhviten, eller i kimbladene. De energirike fettstoffene gir energi til spiring og vekst av den unge planten.

I cellene finnes fettstoffene i egne organeller, oleosomer. Der blir de først spaltet av lipaser til glyserol og fettsyrer. Glyserol går over i cytoplasma, hvor den delvis er utgangsstoff for syntese av sukrose. Glyserol kan også nedbrytes til CO2 og H2O med frigjøring av energi i mitokondriene. I glyoksysomene brytes også fettsyrene ned. Dette skjer trinnvis ved betaoksidasjon og dannelse av acetylkoenzym A. Den videre omsetningen av acetylgruppen skjer ved en spesiell mekanisme, glyoksylatsyklus. Det dannes ravsyre, deretter eplesyre og fra denne en syntese av sukrose. Acetylgruppen kan også omsettes i mitokondriene med frigjøring av energi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg