Det spesielle ved denne prosessen, i motsetning til hos dyrene, er at fett for en stor del omdannes til sukrose (rørsukker) som kan transporteres i planten. Hos plantene er fett stort sett lagret i frøene, enten i endospermen, frøhviten, eller i kimbladene, kotyledonene. De energirike fettstoffene gir energi til spiring og vekst av den unge planten.

I cellene finnes fettstoffene i egne organeller, oleosomer. Der blir de først spaltet av lipaser til glyserol og fettsyrer. Glyserol går over i cytoplasma, hvor den delvis er utgangsstoff for syntese av sukrose. Glyserol kan også nedbrytes til CO2 og H2O med frigjøring av energi i mitokondriene. I glyoksysomene brytes også fettsyrene ned. Dette skjer trinnvis ved β-oksidasjon og dannelse av acetyl-koenzym A. Den videre omsetningen av acetylgruppen skjer ved en spesiell mekanisme, glyoksylatsyklus. Det dannes ravsyre, deretter eplesyre og fra denne en syntese av sukrose. Acetylgruppen kan også omsettes i mitokondriene med frigjøring av energi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.