Det spesielle ved denne prosessen, i motsetning til hos dyrene, er at fett for en stor del omdannes til sukrose (rørsukker) som kan transporteres i planten. Hos plantene er fett stort sett lagret i frøene, enten i endospermen, frøhviten, eller i kimbladene, kotyledonene. De energirike fettstoffene gir energi til spiring og vekst av den unge planten.

I cellene finnes fettstoffene i egne organeller, oleosomer. Der blir de først spaltet av lipaser til glyserol og fettsyrer. Glyserol går over i cytoplasma, hvor den delvis er utgangsstoff for syntese av sukrose. Glyserol kan også nedbrytes til CO2 og H2O med frigjøring av energi i mitokondriene. I glyoksysomene brytes også fettsyrene ned. Dette skjer trinnvis ved β-oksidasjon og dannelse av acetyl-koenzym A. Den videre omsetningen av acetylgruppen skjer ved en spesiell mekanisme, glyoksylatsyklus. Det dannes ravsyre, deretter eplesyre og fra denne en syntese av sukrose. Acetylgruppen kan også omsettes i mitokondriene med frigjøring av energi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.