Fett er en hensiktsmessig lagerform fordi fettsyrene er sterkt reduserte (hydrogenholdige) molekyler, som frigjør mye energi ved forbrenning, nedbrytning i organismen. Fett kan dessuten lagres i kompakt form fordi det ikke binder vann. Ved overskudd av karbohydrater i kosten omdannes disse til fett. Ved hjelp av glykolyseenzymene produseres acetyl-koenzym A (acetyl-CoA). Fettsyrene bygges opp fra acetyl-CoA i en prosess som ligner på oksidasjonsmekanismen (se nedenfor), med trinnene i motsatt retning. Spesielt for oppbyggingen er at acetyl-CoA gjøres mer reaktivt ved en karboksylering til malonyl-CoA og at prosessen foregår utenfor mitokondriene. De fettsyre-CoA-molekyler som dannes, kan i nærvær av glyserol og overføringsenzymer danne fett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.